Stanowisko KIG w sprawie przyspieszenia zielonej transformacji

11.03.2022

ZIELONA ENERGIA – ENERGIĄ WOLNOŚCI

10 DZIAŁAŃ NA JUŻ

o zielonej transformacji

W opinii Komitetu Technologii Wodorowych Krajowej Izby Gospodarczej, natychmiastowy zwrot ku zielonej energii jest dziś czymś więcej, niż postulatem klimatycznym. W kontekście napaści Rosji na Ukrainę jest to nasz moralny obowiązek a także jedyna droga do pełnego uniezależnienia się od reżimowych węglowodorów.

Tę drogę obiera dziś Europa, o czym kategorycznie mówi Ursula van der Leyen, szefowa Komisji Europejskiej. To z jej ust padły słowa o ograniczeniu importu rosyjskiego gazu o dwie trzecie już w tym roku, zaprzestania wykorzystywania rosyjskich paliw kopalnych do 2027 r. i mocnego zwrotu w kierunku energii odnawialnej. Bezpieczeństwo energetyczne i niezależność od Rosji to jeden z głównych tematów szczytu Rady Europejskiej w Wersalu.

Dlatego apelujemy do wszystkich polskich parlamentarzystów ze wszystkich partii politycznych o natychmiastowe usunięcie barier w rozwoju Odnawialnych Źródeł Energii oraz usunięcie wszelkich innych przeszkód, które opóźniają reformę rynku energii w Polsce.

Naszym zdaniem konieczne, ale i realne, jest osiągnięcie celu 80 proc. energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych do 2035 r. Aby tak się stało, konieczne są już teraz zdecydowane i ambitne działania w zakresie OZE, efektywności energetycznej, magazynowania energii, rozwoju technologii wodorowych czy elektryfikacji transportu.

Inwestycje w czyste technologie są obecnie finansowane głównie spoza centralnego budżetu. Ze strony państwa do dalszego rozwoju tego sektora potrzebne są przede wszystkim stabilne i zdecydowane ramy prawne, które dadzą inwestorom i instytucjom finansowym pewność i przewidywalność. Jednocześnie należy dążyć do zniesienia zbędnych ograniczeń i skrócenia długotrwałych procedur administracyjnych, które zwiększają koszty zielonej transformacji, wydłużają ich realizację na wiele lat bądź całkowicie ją blokują.

10 DZIAŁAŃ NA JUŻ TO:

1. Zniesienie ograniczeń lokalizacyjnych do budowy instalacji wykorzystujących energię słoneczną;

2. Likwidacja ograniczenia 10H dla wiatraków;

3. Zapewnienie prosumenckim i lokalnym magazynom energii wynagrodzenia za świadczone usługi sieciowe;

4. Zniesienie ograniczeń związanych z przyłączeniem OZE oraz magazynów energii wszelkiego typu (szczególnie wodorowych i jego pochodnych) do sieci energetycznej oraz za pomocą linii bezpośredniej;

5. Zmniejszenie opłat stałych związanych z przyłączeniem magazynów do sieci z uwagi na ich istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa energetycznego

6. Jasne regulacje dotyczące działania i finansowania klastrów energii oraz dolin wodorowych;

7. Szybkie wdrożenie Konstytucji Wodorowej;

8. Przyspieszenie implementacji dyrektywy RED II;

9. Zorganizowanie aukcji na budowę magazynów energii i elektrolizerów

10. Zniesienie ograniczeń dla inwestycji w elektroenergetyczną linię bezpośrednią, cable pooling z magazynem energii i instalacje hybrydowych OZE

Putin i jego napaść na Ukrainę sprawiły, że obudziliśmy się w nowej rzeczywistości. Musimy natychmiast zatrzymać kupno śmiercionośnych surowców, przyspieszyć ścieżkę dekarbonizacji i zainwestować w odnawialne źródła.

Czytaj także:

>>> Ekspert KIG o możliwych skutkach embarga na surowce energetyczne z Rosji